Tavasz Franciaországban - 2004. március 31 - április 30. - Rouen felé (Írta: Kéri Katalin - Fényképezte: Ambrus Attila)
   


Rouen felé

      Párizsból Normandia felé a Saint Lazare pályaudvarról indulnak a vonatok (SNCF hálózat). A jegy fejenként 17 Euróba (csak oda) került, és alig 1 órányi volt maga az utazás.

dscf0569.jpg
dscf0569.jpg
dscf0570.jpg
dscf0570.jpg

      Az állomás reggeli üde képét mutatta, emeletes, szép, modern szerelvény volt a mienk. Az összképen legfeljebb az rontott, hogy a géppisztolyos katonák mindenütt ott sétálgattak. A vonat szinte üres volt, és olyan lélegzetelállító gyorsasággal száguldott, mint a szél. (Valószínűleg 120-150 km/h-s sebességgel, ha nem még gyorsabban.) Szinte egyetlen kis állomás nevét sem tudtuk a „suhanás” miatt elolvasni, pedig gyönyörű kis falvakon és városkákon repültünk át.

      Normandia felé közeledve egyre zöldebb lett a táj, sok-sok levelesedő tavaszi fával, legelésző tehéncsordákkal, virágos kertekkel. Jobb oldalon mindig feltűnt a lassan folydogáló Szajna, helyenként egészen közel húztunk el a partja mellett.

      Rouen már messziről látszott. A Gare de Rue Verte-re futottunk be. Innen egyetlen busz indul az egyetemváros (Mount Saint Aignan) felé, a 4-es, így mi is arra szálltunk. (A franciaországi buszokon a sofőrtől lehet venni egy útra szóló jegyet (1,30 Euro), amit a buszon kezelni kell: egy kis szerkezet rányomja a dátumot, órát, percet. Kapható nagyobb állomásokon 10 utazásra jogosító, olcsóbb összértékű jegy is, és természetesen kedvezményes diák/nyugdíjas bérlet is.)

      A sofőrök kedvesek, figyelmesek, mindig tudnak visszaadni és nem morgolódnak az aprópénz miatt. Igazi, lovagias és udvarias franciák! A buszok tiszták és kényelmesek, gyakran van rajtuk kerékpárok, babakocsik és rokkant-kocsi elhelyezésére szolgáló hely és heveder is, ezt a megállókba kitett menetrendi tájékoztatók is jelzik. Ez utóbbiak sehonnan, egyetlen buszmegállóból sem hiányoznak, a hatalmas tömeg és a sokféle ember ellenére itt senkinek sem jut eszébe tönkretenni a maga és mások tájékoztatására szolgáló hirdetményeket, fényreklámokat.

      Számos buszmegállóban nem csak azt olvashatjuk, hogy melyik busz mikor jár, hanem pontos térkép látható az útvonalakról, és televízióképernyők mutatják, hogy adott számú busz hány perc múlva érkezik. Elbűvölő, precíz tájékoztatás!

      Az jelentette számunkra az egyetlen csalódást, hogy a távolabbi városok és falvak viszont nem közelíthetők meg Rouenból busszal, csakis vonattal. Meglepetés is akadt viszont: még ennek, a Pécs léptékű városnak is van gyönyörű, tiszta, a Szajna mindkét partján fekvő városrészeket átfogó metrója! Ez olykor a föld felett megy, ezért a megnevezése „metrobus”.