Fekete István: Vuk

Elhangzott: 2006. szeptember 21-22. csütörtök-péntek – Kossuth Rádió 11:33-11:57

Szereplők: Vuk » Kalocsay Miklós | Karak » Csákányi László | Kag » Papp János | Iny » Temessy Hédi | Sut » Helyey László | Vahur » Konrád Antal

A regényt rádióra alkalmazta: Szabó Éva
A felvételt készítette: Fülöp Sándor és Váci Györgyné
Zenéjét összeállította: Zsedényi Erzsébet
Dramaturg: Makk Katalin
Rendező: Gothár Péter (1980)

(A 2000. február 1-i adás ismétlése)

Vukot minden kicsi és nagy ismeri. Elsőként könyvben élhettük át a kis ravasz kalandjait, majd pedig a filmvásznon is megmutatta, hogy bár kicsi a bors, de erős. És ő igazán erős volt. Bátorságát pedig szülőatyjának, írójának, Fekete Istvánnak köszönheti.

Tudom, Vuk neve hallatán mindenkinek felcsillan a szeme. Hiszen ő a fürge róka lábú, surranó kis árnyú állat, aki egyik napról a másikra milliók kedvence lett. Na, és Fekete István, aki nemcsak a kis róka történetével büszkélkedhet. Az író 1900. január 2-án született a Somogy megyei Göllén. Apja, Fekete Árpád tanítómester volt, aki megpróbálta fiát a legnagyobb szigorban felnevelni. Az atyai szigort édesanyja féltő szeretete enyhítette. Az elemi iskola első négy osztályát Göllén végzte, majd a család Kaposvárra költözött. Itt már nehezebben ment a tanulás. Sajnos, az író megbukott. Aztán a gimnáziumot és a főiskolát már jobb eredményekkel végzte. A városi élet azonban nem tetszett neki, és visszavágyott az erdők világába. Somogyfajszra utazott nagynénjéhez, ahol megszerzte első vadászélményét is. Aztán peregtek az események. Az író megnősült, megszületett két gyermeke, egy kislány és egy kisfiú. 1936-ban a Gárdonyi Géza Társaság történelmi regényírópályázatot hirdetett. Erre írta meg Fekete István a Koppányi aga testamentuma című regényt. Ez volt az író első könyve, és rögtön a pályázat első helyezettje lett. Következő kisregénye az 1940-ben megjelenő Csí volt. A történet egy fecskepárról szólt. 1951-ben egy Fekete István tanári álláshoz jutott Kunszentmártonon. Itt készült el a Kele valamint a Lutra című alkotása.

És megszületett Vuk története is. A történet pedig mindenki számára ismert. A kis róka családjának életét kioltotta a gonosz vadász. Szegény kis Vuk magára maradt. Vagy mégsem? A rakoncátlan rókakölyköt nagybátyja, az öreg Karak veszi védelmébe. Megtanítja vadászni, megismerteti vele az erdő rejtelmeit, s óva inti a rá leselkedő veszélyektől. Vuk azonban bebizonyítja, hogy leleményességével, ravaszságával bármikor képes túljárni a vadász és hű kutyái eszén. Bátorságával még egy rókalány tetszését is elnyeri. A történet pedig a mi tetszésüket nyerte el. A fent említett művek pedig meghozták az igazi elismerést az írónak. 1968-ban másodszorra is infarktust kapott, amely teljesen legyöngítette szervezetét. Fekete István 1970. június 23-án örökre lehunyta szemét. Itt hagyta viszont nekünk fantasztikus regényeit, köztük az igazi nagy kedvenc, Vuk történetét is. Ha van egy kis időd a nyári szünetben, akkor vedd le valamelyik Fekete István regényt a polcról. Meglátod, egy igazi élményben lesz részed. Met hát, csodálatos dolog a természet!