Mikrobi és a holnaplátók (1. évad)

(Botond Bolics György fantasztikus rádiójátéksorozata)

Az első adás elhangzott:
1969. július 21-én.
Forrás: http://mese.tv/meseradio.html

Rendező: László Endre
Szerkesztő: Bujtás Amália

Szereplők: Baracsi Ferenc | Bitskey Tibor | Bodor Tibor | Csákányi László | Galamb György | Horváth Tivadar | Kovács P. József | Körmendy János | Lázár Gida | Lengyel Erzsi | Lóránd Hanna | Örkényi Éva | Pathó István | Petrik József | Rutkai Ottó | Szirmai Jenő | Szuhay Balázs | Várhelyi Endre

Bevezető a sorozathoz: Egyszer volt, hol nem volt, úgy a múlt század 60-as éveiben volt egyszer egy iskolarádió. Ebben az iskolarádióban nagyszerű „tanárok” dolgoztak: szerkesztők, rendezők és dramaturgok, akik igen jól ismerték a gyerekek világát, kalandos kedvét és határtalan képzelőerejét. Ezért aztán az egyik napon így szólt az egyik: – szegény gyerekek, oly sokat és nehéz dolgokat tanulnak az iskolában, igazán megérdemelnék, hogy szabadidejükben mi szórakoztassuk őket. – (Az időben a „szórakoztatáson” még nem csak a Mekit, a plázázást, és az idétlen tévésorozatok vég nélküli bámulását értették.) Erre a másik felkiáltott: – Hát elkezdődött az űrkorszak, vagy mi fene! Hozzuk közel a gyerekekhez a friss tudományt a magunk módján, mesejátékokkal! – Nosza nekiültek az írók írni, a szerkesztők szerkeszteni, a dramaturgok dramatizálni, a színészek színészkedni, s megszületett az első Mikrobi rádiójáték. Volt is nagy sikere! Örültek a kicsik, akik hallgatták, örültek a nagyok is, akik csinálták, úgyhogy meg sem álltak a munkában a 41. részig (most 16 epizódot hallgathattok meg itt). Mikrobi azóta Mikróbert lett. Most éppen 36 éves, de első hallgatói még ennél is korosabbak. De jönnek az újabbak, s az örökifjú Mikrobi ismét csak mesél és mesél...

01. rész – (23:38)
– Fekete ködben (I/1. rész)

Az Explorátor űrhajó fontos feladattal száguld a világűrben, lakott égitesteket keres a galaxisban. Ezen az estén azonban az Explorátoron született ikerpár, Mark és Edda 15-dik születésnapját ünneplik. Közben a tőlük 700 millió kilométerre egy csillag ledobta gázburkát, és ez nagy sebességgel az űrhajó felé tart.

02. rész – (26:37)
– Találkozás a kristálylényekkel (I/2. rész)

Az agyhullámokat észlelő bioreporter, gondolkodó lényeket jelez. Az űrhajósok azonban hiába kutatnak. Igor kapitány úgy dönt, nincs semmi veszély, az ikrek nyugodtan kimehetnek Mikrobi kíséretével, hogy kipróbálhassák legújabb űrhajómodelljüket. De vajon tényleg biztonságban vannak?

03. rész – (29:18)
– Logifon lépre megy (I/3. rész)

A szerencse ezúttal az űrhajósok mellé szegődik. Olyan kristálylényekkel találkoznak a szakemberek, akik egyértelműen, logikusan gondolkodnak, és üzenetet sugároznak hőseink felé. Itt az idő, hogy bevessék Logifont, a fordítórobotért...

04. rész – (27:41)
– Idegen űrhajók (II/1. rész)

A radarberendezésen parányi fénypont jelenik meg. Hol nagyobbnak látszik, hol kisebbnek, fénye hol fellobban, hol elhalványul, majd egyszer csak semmivé foszlik. Az űrhajósok megdöbbennek: nem lehet egy eltévedt meteor, hiszen a pályáját folyamatosan változtatja. Nincs kétség, tőlük nem messze egy idegen objektum száguld a világűrben.

05. rész – (28:59)
– A gépagy hatalmában (II/2. rész)

Az Explorátort idegen űrhajók ejtik foglyul, és magukkal viszik bolygójukra a magatehetetlen járművet. Igor kapitány tehetetlen, az irányítás nem az ő kezében van. Az Explorátor már a gépagy foglya. Igor kapitány tehetetlen, várakozik... Mit akarhatnak tőlük az idegenek? Kutas dr. Torak társaságában felderítőútra indul...

06. rész – (29:14)
– A lázadók bolygóján (II/3. rész)

Az Explorátor űrhajó leszáll a lázadók bolygóján. Miközben Mark és Edda, Mikrobi kíséretében az erdei tisztáson sétálnak, Sakk és Sekk a két segítő szervoroboter növény- és ásványmintákat gyűjtenek. A két robot azonban egyszer csak nyomtalanul eltűnik, és kisvártatva hőseinket is megtámadják és elrabolják a bolygólakók.

07. rész – (29:03)
– Ütközet a világűrben (II/4. rész)

Aloatt, a gépagy minden bolygólakót megvizsgált, értékelt. Az egyszerű emberek nyugodtan élhettek, akiknek azonban felsőbbrendű képességeik voltak folyamatos veszélyben töltötték életüket, hiszen, ha a gépagy úgy érezte, a tudása valamilyen téren hiányos, akkor ismereteit az ő agytartalmukkal egészítette ki...

08. rész – (31:04)
– Aloatt trónfosztása (II/5. rész)

Aloatt, a gépagy, valahol a bolygó alatti mesterségesen vájt, hatalmas üregrendszerben rejtőzik. De vajon hol lehet az a gigantikus erőforrás, amellyel Aloatt magát táplálja? Lehetséges, hogy olyan mélyen, a föld alsó rétegeiben van az erőmű, hogy az Explorátor műszerei nem tudják jelezni? Itt az idő, hogy Mikrobi megmutassa, mit tud! Leszáll a bolygó felszínére, hogy megkeresse Aloatt-ot.

09. rész – (28:20)
– Különös fogadtatás (III/1. rész)

Az explorátor űrhajó új bolygó meghódítására készül, de a felfedezendő égitestet körülrepülve az életnek semmilyen jelét sem találják. Már a távozáshoz készülődnek, amikor a magasabb rendű élet erős jeleit adja a bioreporter. Az űrhajó leszáll egy sima, kopár szigeten, és Kutas doktor egy robot kíséretében felderítőútra indul. A robot azonban kisvártatva nyomtalanul eltűnik.

10. rész – (33:37)
– A delfinidák szigetén (III/2. rész)

A kétéltű bolygólakók, a delfinidák hamar megbarátkoztak az explorátor utasaival. Kutas doktor megvizsgálhatja és megjelölheti a kicsit pingvinhez, kicsit delfinhez hasonlító lényeket. Az utazók mindent megtesznek azért, hogy valahogy megértsék és megértessék magukat a lassan totyogó őslakosokkal.

11. rész – (31:27)
– Irány a Föld! (III/3. rész)

A delfinidák gondolkodó lények. Ez Kutas doktor megállapítása, bár szerinte az itteniek a Föld valaha volt ősemberei szintjén léteznek és kommunikálnak. A tudós csalódottan nézegeti a barlangokból előkerült pattintott kőszerszámokat, de érzi, hogy valami titok lappang. A delfinidák konvojban követik a tengerben otthonaikat kutató Kutas doktort, de azonnal magára hagyják, ha sisakján felkapcsolja a látását segítő erős lámpát.